4269

Může obec ve zdaňovacím období roku 2025 stanovit místní koeficient pro celé území obce a vedle něho i místní koeficient pro konkrétně vymezené nemovitosti? Jakým způsobem má obec postupovat?

Ano, i takový způsob bude souladný s právní úpravou. Zákon o dani z nemovitých věcí od 1. 1. 2025 vymezuje celkem 5 možností, kterými obec bude moci stanovit místní koeficient.

Prostřednictvím obecně závazné vyhlášky bude obec oprávněna stanovit místní koeficient pro

[a] obec;

[b] jednotlivé katastrální území;

[c] jednotlivý městský obvod nebo jednotlivou městskou část;

[d] jednotlivou skupinu nemovitých věcí.

Naopak prostřednictvím opatření obecné povahy bude obec oprávněna stanovit místní koeficient pro konkrétně vymezené nemovité věci.

Zákon o dani z nemovitých věcí pak od 1. 1. 2025 vymezuje i vzájemné vztahy mezi jednotlivými možnostmi stanovení místního koeficientu (resp. jednotlivými místními koeficienty). Zjednodušeně můžeme tvrdit, že nejspeciálnějším je místní koeficient stanovený pro konkrétní nemovitosti, přičemž bude-li se na tyto nemovité věci vztahovat i jiný místní koeficient, použije se pro tyto nemovité věci pouze místní koeficient pro vymezené nemovité věci, tj. místní koeficient pro vymezené nemovité věci vylučuje aplikaci jiných místních koeficientů na tyto vymezené nemovitosti. Naproti tomu místní koeficient stanovený pro celé území obce bude považován za základní místní koeficient, jehož použití bude vyloučeno existencí jiného místního koeficientu. Příkladem lze uvést, že bude-li stanoven místní koeficient pro celé území obce a místní koeficient pro jednotlivé katastrální území, použije se pro nemovité věci nacházející se na tomto katastrálním území právě místní koeficient váznoucí se k tomuto katastrálnímu území, a nikoliv místní koeficient stanovený pro území obce.

Aplikace místního koeficientu stanoveného pro jednotlivé katastrální území bude zase vyloučena existencí místního koeficientu stanoveného pro jednotlivý městský obvod nebo jednotlivou městskou část, tedy bude-li se na nemovitou věc vztahovat místní koeficient pro jednotlivé katastrální území a místní koeficient pro jednotlivý městský obvod nebo jednotlivou městskou část, použije se místní koeficient pro jednotlivý městský obvod nebo jednotlivou městskou část.

Dále je v zákoně stanoveno, že pokud se na nemovitou věc vztahuje vedle místního koeficientu pro jednotlivou skupinu nemovitých věcí také místní koeficient pro jednotlivé katastrální území, použije se vyšší z nich. Obdobně pak bude platit, že pokud se na nemovitou věc bude vztahovat vedle místního koeficientu pro jednotlivou skupinu nemovitých věcí také místní koeficient pro jednotlivý městský obvod nebo jednotlivou městskou část, použije se vyšší z nich (nestanoví-li obec v obecně závazné vyhlášce jinak). 

Chmelík

JUDr. Václav Chmelík
advokát
KVB advokátní kancelář s.r.o.

Děkuji za Váš dotaz. Pokud budete potřebovat komplexní právní služby, neváhejte se na mě obrátit.

Chmelík