4268

Obec má obecně závaznou vyhláškou stanoven místní koeficient pro konkrétně vymezené nemovitosti na území obce. Musí obec v letošním roce s ohledem na přijatý konsolidační balíček provést nějakou změnu, aby tento místní koeficient zůstal v platnosti i v následujícím roce (resp. zdaňovacím období)?

Ano, musí. Od 1. 1. 2025 nabývá účinnosti novelizační ustanovení, které významným způsobem mění institut místního koeficientu. Za jednu z nejvýznamnějších změn lze přitom považovat, že od tohoto okamžiku je možné místní koeficient pro konkrétně vymezené nemovité věci na území obce stanovit pouze prostřednictvím opatření obecné povahy. Od 1. 1. 2025 tedy bude taková obecně závazná vyhláška v rozporu s právní úpravou, pročež nebude možné v ní obsažený místní koeficient pro konkrétně vymezené nemovitosti aplikovat.

K tomu lze upozornit, že zákon o dani z nemovitých věcí stanoví, že stejnopis opatření obecné povahy je nutné elektronicky zaslat správci daně do 30. 6. kalendářního roku bezprostředně předcházejícího zdaňovacímu období. Má-li tedy dojít ke stanovení místního koeficientu pro konkrétně vymezené nemovitosti již pro zdaňovací období roku 2025, je nutné, aby obec toto opatření obecné povahy přijala a jeho stejnopis elektronicky zaslala správci daně do 30. 6. 2024. 

Dotčená ustanovení právních předpisů

K tomuto dotazu se váže 1 ustanovení právních předpisů.

Chmelík

JUDr. Václav Chmelík
advokát
KVB advokátní kancelář s.r.o.

Děkuji za Váš dotaz. Pokud budete potřebovat komplexní právní služby, neváhejte se na mě obrátit.

Chmelík