4223

V obci se nachází objekt bývalého hotelu, který je již v sotva uživatelném stavu, svým vzhledem hyzdí náves a slouží jen jako skladiště. Lze daň z nemovitosti nějakým způsobem navýšit například podobným objektům, které nejsou užívány k původnímu účelu, a alespoň symbolicky tak nutit jejich vlastníky, aby se o objekt starali?

Obec je zmocněna obecně závaznou vyhláškou stanovit místní koeficient ve výši v rozmezí 0,5 až 5,0, přičemž koeficient musí být stanoven s přesností na jedno desetinné místo, a to pro území celé obce, nebo pro jednotlivé části obce.

Dle nálezu Ústavního soudu sp. zn. Pl. ÚS 24/23 je pojem „jednotlivá část obce“ třeba ústavně konformně vyložit tak, že touto částí nemusí být pouze souvislá část území obce, nýbrž i konkrétní označené nemovitosti, pokud tyto produkují negativní externality. Tedy zvýšeným koeficientem na určité nemovitosti může být kompenzována jejich zvýšená produkce negativních externalit, např. zvýšená ekologická zátěž. Zvýšený koeficient na určité nemovitosti nesmí být diskriminační ani porušující princip rovného zacházení (nesmí se jednat o libovůli), musí být ospravedlněn objektivními a racionálními důvody. Jsou to totiž právě místní samosprávy, které mohou efektivně zajistit, aby výše zdanění nemovitostí odpovídala negativním externalitám, které jsou s nimi spojeny v konkrétním místě žití. Toto vymezení je plně v diskreci zastupitelstva obce, které schvaluje příslušnou obecně závaznou vyhlášku.

Lze uzavřít, že je teoreticky možné, aby byl místní koeficient zvýšen zanedbaným objektům, o které se nikdo nestará, nicméně toto musí být učiněno objektivně (aby to nebylo diskriminační a neporušilo to princip rovného zacházení) a musí to být řádně odůvodněno racionálními důvody, proč k tomuto navýšení došlo. 

Je nicméně třeba upozornit, že pro zdaňovací období od roku 2025 se nevydává obecně závazná vyhláška, má-li obec v úmyslu stanovit místní koeficient pouze na konkrétní nemovitosti, nýbrž opatření obecné povahy. 

Zákon o dani z nemovitých věcí pak stanoví, že stejnopis takového opatření obecné povahy je nutné elektronicky zaslat správci daně, a to do 30. 6. kalendářního roku bezprostředně předcházejícího zdaňovacímu období. Má-li tedy dojít ke stanovení místního koeficientu pro konkrétně vymezené nemovitosti již pro zdaňovací období roku 2025, je nutné, aby obec toto opatření obecné povahy přijala a jeho stejnopis elektronicky zaslala správci daně do 30. 6. 2024. 

Dotčená ustanovení právních předpisů

K tomuto dotazu se váže 1 ustanovení právních předpisů.

Seznam klíčových slov
Chmelík

JUDr. Václav Chmelík
advokát
KVB advokátní kancelář s.r.o.

Děkuji za Váš dotaz. Pokud budete potřebovat komplexní právní služby, neváhejte se na mě obrátit.

Chmelík