Je možné na ustavujícím zasedání zastupitelstva projednávat i jiné záležitosti, než jsou uvedeny v § 91 odst. 1 zákona o obcích (např. výběr dodavatele pro výstavbu hřiště)?
Zákon o obcích stanovuje v ustanovení § 91, že na ustavujícím zasedání zastupitelstva obce se volí starosta, místostarosta a další členové rady obce. Tím ale není vyloučeno, že na ustavujícím zasedání se budou řešit i jiné věci. Zákon to dokonce předpokládá, protože na ustavujícím zasedání zastupitelstva se skládá slib, může se zde rozhodovat o vyslovení zániku mandátu pro neslučitelnost atd. I pro ustavující zasedání ovšem platí ustanovení § 93 zákona o obcích - je tedy třeba toto zasedání svolat a jeho program předem sdělit stejným způsobem, jako u kteréhokoliv jiného zasedání zastupitelstva obce. Pokud se jedná o výběr dodavatele velké (veřejné) zakázky, je z hlediska odpovědného rozhodnutí rovněž třeba, aby zastupitelé měli rovněž všechny potřebné materiály včas k dispozici.
K tomuto dotazu se váže 2 ustanovení právních předpisů.